PVE

Programma van eisen

De harp

 

Voor mijn meesterstuk wilde ik een harp maken, dit omdat ik zelf harp speel en ik het een mooie uitdaging vind. Er bestaan verschillende soorten harpen. In dit programma van eisen zet ik de gemaakte keuzes uiteen.

 

Functie

Zelf wilde ik de Keltische harp oftewel de haakjesharp gaan maken. De Keltische harp is makkelijk te bespelen door zijn haakjes. Ik wilde eerst een Mini concert harp gaan maken maar ik heb ervoor gekozen en harp te maken met een lage snaarspanning. De klank van een harp met een lage snaarspannig spreekt mij erg aan. Daarnaast is het een logische keuze omdat het mijn eerste harp is. De harp moet vervoerbaar zijn en daarom wil ik de harp niet te groot maken.

Hieronder een korte opsomming van mijn functie eisen

  • Lage snaarspanning
  • Keltische harp
  • Vervoerbaar
  • klink zuiver

Vormgeving

Van Ferdinand Verwoest heb ik een ontwerp gekregen voor het maken van de harp. De vorm en het uiterlijk van deze harp spreken mij er aan.  Het is uiteindelijk de bedoeling dat ik met dit ontwerp mijn harp zelf kan bespelen. De vormgevings eisen die ik mijzelf stel zijn:

  • Lichte kleur houtsoorten
  • Sierlijk uiterlijk
  • licht en luchtig uiterlijk

ConstructieOntwerp Ferdinand Verwoest

Omdat dit mijn eerste zelfgebouwde harp is ben ik uitgegaan van de tekeningen van Ferdinand Verwoest en het boek ‘Folk Harp Design and Construction’ De gekozen constructies zijn daarom ook niet bedacht maar overgenomen. Een verbinding in een harp wil je het liefst niet lijmen. Door de kracht die erop komt van de snaren breekt de lijmnaad. Daarom heb ik in de verbinding van de hals ik heb gekozen voor een pen met een schuine kant. Deze trekt zichzelf vast als de snaren worden aangespannen. Voor de verbinding van de hals naar de klankkast heb ik wel gekozen voor een verbinding met een deuvel en lijm. De verbinding beneden met de staander en de klankkast wordt bevestigd met en bout met moer.